στην Πελοπόννησο

De Peloponnesos

Het grote Olympia complex, de opgraving, is één van de voornaamste bezienswaardigheden op de Peloponnesos (127 km van Villa FINIKI). Olympia ligt in het westen van Peloponessos in het departement Elia.

Eeuwen lang was het een religieus centrum waar sportwedstrijden gehouden werden en aan deze plaats hebben de moderne Olympische spelen hun oorsprong te danken.

In Olympia werden dus om de vier jaar in de zomer de Olympische Spelen gehouden, waarvan sinds 776 voor Chr. de namen van de overwinnaars zijn opgetekend: dat jaar is het begin van de Griekse tijdsrekening. De laatste Olympische spelen werden in 393 na Chr. gehouden. De eerste moderne spelen vonden pas weer plaats in 1896 in Athene.

De archeologen legden een ongelooflijk aantal beeldhouwwerken bloot die in duizenden stukken verbrokkeld waren. Soms is het moeilijk voor te stellen hoe het was, maar met het boekje waarin de monumenten staan met de reconstructies krijg je toch wel beeld (ligt in de villa ter inzage).

In het voorjaar, als de natuur in bloei staat is het er dubbel zo mooi.
Grieken maken graag de volgende metaforen: Athene is het hoofd, Sparta het lichaam, maar Olympia is het hart van hun land.

Voor de Olympische spelen in Griekenland (Athene 2004) is het compleet gerestaureerd. Er zijn twee musea in Olympia, het Archeologisch museum en het museum van de Olympische spelen (in het centrum, wat hoger gelegen in het dorp).

Het Archeologisch museum vonden wij erg interessant om te bezoeken, prachtige beelden, stuk voor stuk meesterwerken; zoals de frontons van de Zeustempel, Hermes van Praxiteles, Nike (overwinning), …

Olympia heeft een gezellig dorpscentrum met veel winkels en restaurants. De omgeving van Olympia is groen, bergachtig en er zijn bekende rivieren, zoals de Neda, de Alphios en de Lousios.

Vooral in de zomermaanden wordt deze plaats dagelijks door duizenden toeristen bezocht en dan is het ook erg druk. Grote cruiseschepen leggen aan in Katokolo en komen met duizenden tegelijk naar Olympia. Het plaatsje Katokolo is daardoor wel erg “verpest”.

Entree: € 9,00 (vindplaats en archeologisch museum)
Openingstijden; 08.00 – 15.00

Afstanden:
Olympia – Villa FINIKI: 127 km in 2,5 uur
Olympia – Landgoed/Wijnhuis Mercouri: 35 km in 40 min.

Overdracht Olympische vlam:

Op 29 september 2013 waren wij aanwezig in Olympia bij de overdracht van de Olympische vlag voor de Olympische Spelen van Sochi 2014.

Tip:

  • Bezoek de wijngaard op het landgoed Mercouri in Korakochori met een klein landbouwmuseum