στην Πελοπόννησο

De Peloponnesos

De Lousios is een kleine maar spectaculaire Griekse rivier in het onherbergzame binnenland van de Peloponnesos.
Hij is ongeveer 23 km lang, ontspringt op een hoogte van 1000 m in de buurt van het dorp Karkaloú, en mondt ± 820 m lager uit in de Álfios, 4 km ten noordwesten van Karytena.

Hoewel hij slechts een zijrivier van de Álfios is, heeft hij in zijn bovenloop een indrukwekkende kloof uitgesleten. Deze Lousios-kloof is 5 km lang en bijna 300 m diep in het smalste en meest spectaculaire gedeelte. Op de steile kliffen langs de beboste oevers staan verschillende middeleeuwse kloosters en kerken. Vanwege zijn afgelegen ligging in het hart van de Peloponnesos was de Lousios-streek een bolwerk van verzetsstrijders tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.

Recent werden de toeristische en sportieve troeven van de rivier ontdekt: er werden gemarkeerde wandelroutes uitgezet die verschillende bezienswaardigheden met elkaar verbinden, en er is bijna het gehele jaar mogelijkheid tot rafting, canyoning en kajakken.

De schilderachtige stadjes Dimitsána en Stemnítsa op de oostelijke oever van de kloof zijn interessante uitvalsbases voor tochten door de streek. Dimitsana ligt op de plek van de antieke stad Teuthis. Het moderne Dimitsana valt op door zijn schilderachtige steegjes met soms wel vijf verdiepingen hoge archondiká (= herenhuizen). Bezienswaardig zijn het Museum voor Volkskunde en de gemeentelijke Bibliotheek (met enkele zeldzame en unieke werken).

Het moderne Dimitsana heeft mooie steegjes met hoge herenhuizen, sommige zijn wel wel vijf verdiepingen hoog. Bezienswaardigheden zijn onder meer de bibliotheek met zeldzame en unieke drukwerken, tevens een historische verzameling voorwerpen zoals de knokenkist van Yermanos en portretten van Nikolaos Makris. Het kerkelijk museum laat vooral iconen van kerken en kloosters uit de omgeving zien.

Stemnitsa ligt ongeveer op de plek van de antieke stad Ypsous, iets meer ten oosten van de Lousios. Het is een schilderachtig historisch stadje, steil tegen een berg gelegen, ademt een tijdloze sfeer uit. Het gezellige dorpsplein heeft veel terrassen. Bijzonder is de mooie klokkentoren die midden op het plein staat. Er is onder andere een museum waar u kunt zien hoe een edelsmid werkplaats in Griekenland er uit zag. Je kunt in Stemnitsa nu nog unieke gouden en zilveren Griekse sieraden kopen.

Lagadia of Langadia is een ongerept bergdorp op 17 km van Demitsana. Lagadia staat bekend om haar bouwstijl en bouwers. De huizen zijn traditioneel of hebben een traditionele uitstraling en zijn gebouwd in amfitheater stijl op de steile berghellingen. In de omgeving zijn diverse zoetwater bronnen en het skicentrum bij Vytina.

Kloosters in de Lousios kloof:

  • het (nonnen)klooster Aimyalon (Moní tis Panagías ton Aimyalón) werd gesticht in 1605.
  • het klooster van de Filosoof (Moní Philosóphou) werd gesticht in 963 en is het oudste klooster in het gebied (nu een ruïne); in de 17e eeuw werd 500 m hogerop echter een nieuwe vestiging gebouwd (Moní Néa Filiosófou).
  • het klooster van de Pródromos (Moní timíou Prodrómou) is het meest spectaculair gelegen; het werd tegen de steile rotswand aan gebouwd.

Afstand Villa FINIKI – Dimitsana: 145 km in 2,5 uur