το περιβάλλον

De omgeving

De Griekse keuken wordt beschouwd als één van de gezondste, omdat het eetpatroon vooral bestaat uit vis, olijfolie, zeevruchten, groenten, peulvruchten en mager vlees.

Waarschijnlijk ontbijten jullie “thuis” op terras met lekker vers brood en verse jus d’orange. Bij de taverne in Finiki kun je brood (buiten het seizoen op bestelling) halen. De dichtstbijzijnde supermarkt is in Finikounda en Methoni, daar is alles te verkrijgen. In Evangelismos bij de kerk is een klein supermarktje.

Grieken nemen zelden de tijd om uitgebreid te ontbijten. Een koffie (frappe) en een kaastaartje (tiropita) of een sesambroodje (koulouri, een ringvormig broodje van deeg en sesamzaad) is voldoende. Het is de minst belangrijke maaltijd van de dag.

Veel kans dat jullie de lunch onderweg gebruiken. De Grieken lunchen rond 14.00-15.00 uur. Wij nemen vaak een lekkere Griekse salade met 1 meze, tzatziki en brood. Het is niet raar in Griekenland om 1 gerecht te bestellen en 2 borden/bestek.

Rond 16.00 uur is het heerlijk om iets te drinken en mezedes te bestellen.
Mezedes ook wel Griekse tapas genoemd zijn kleine warme of koude hapjes. Ze worden meestal als voorgerecht gegeten maar ze kunnen ook als bijgerecht worden gegeten bij de hoofdmaaltijd. Het leuke, en in Griekenland wel gebruikelijk, is het delen van deze hapjes met je tafelgenoten. Vaak bestellen wij de mezedes van het huis, dan krijg je een bordje met wat ze op dat moment hebben, en dat kan heel verrassend zijn.

Natuurlijk kunnen jullie thuis lekker koken, bbq-en (er is een buitenkeuken aanwezig), maar we weten uit ervaring dat de meeste mensen vaak uit gaan eten. Niet alleen voor de gezelligheid, maar het is ook nog eens lekker goedkoop!

Grieken nemen uitgebreid de tijd voor het avondmaal, dat als het belangrijkste wordt beschouwd en vaak heel laat op de avond (22.00) begint.

De meeste restaurants gaan om 18.30 uur open, eet je zo vroeg dan zit je vaak alleen of alleen met buitenlanders. Begin lekker met een voorgerecht (mezedes), ook dan is het niet raar als je de gerechten in het midden zet en er samen van geniet. In Nederland staat het Griekse eten bekend om zijn vlees, maar in Griekenland zelf eten we vaker verse vis.

De Griekse keuken wordt beschouwd als één van de gezondste, omdat het eetpatroon vooral bestaat uit vis, olijfolie, zeevruchten, groenten, peulvruchten en mager vlees.
Uit eten gaan is overigens een van de favoriete bezigheden van de Griek, maar hij zal dit nooit alleen doen. Een maaltijd is een sociaal gebeuren en een gezellig samenzijn voor de Grieken, uitbundig luid converseren tijdens het eten en soms zelfs met de televisie aan, hoort gewoon bij een Griekse maaltijd.

Het nagerecht staat meestal niet op de kaart. Nadat je om de rekening hebt gevraagd, wordt een schaaltje met watermeloen (karpoezi) op tafel gezet, of yoghurt met honing (yaourti me meli), of portokalia me mawrodafni, een nagerechtje op basis van sinaasappels en Griekse rode dessertwijn. Soms krijg je ook nog een ouzo aangeboden.

Desserts, bekend zijn baklava, galaktoboureko, melomakarona: honing koekjes met walnoten en revani: cake met siroop en worden vaak in de namiddag gegeten.

In ieder plaatsje vind je diverse tavernes en restaurants met lokale specialiteiten, te veel om op te noemen. Kijk op de krijtborden voor de specialiteit van de dag of vraag ernaar. Regelmatig is er live muziek, vooral op zaterdag, ook dat staat meestal op de krijtborden vermeld.

In Villa FINKI ligt een informatiemap met uitgebreide tips.