στην Πελοπόννησο

De Peloponnesos

Epidavros is bekend om het beroemde theater of het heiligdom van Epidaurus. Aan de kust liggen Palea Epidavros en Nea Epidavros. Het heiligdom van Epidaurus of het Asklepion van Epidaurus (Epidavros) staat op de Griekse werelderfgoed lijst. Het heiligdom ligt landinwaarts in een vallei op acht kilometer van de kust ten oosten van Lygourio en Nafplio.

Het complex werd in fases gebouwd in de derde en vierde eeuw v. Chr. De geneeswijzen in het asklepion van Epidaurus waren gebaseerd op de genezende goden van Epidaurus: Apollo, Asklepios, en Hygeia. Nu nog wordt in de medische wereld gebruik gemaakt van het esculaapteken. Pas veel later werd de wetenschappelijke geneeskunde ingevoerd gebaseerd op de leer van Hippocrates die ziekte zag als een natuurlijk verschijnsel en niet als het ingrijpen van goden.

Een asklepion was in het oude Griekenland een kuuroord of een medisch centrum. Een asklepion was gewijd aan de mythologische god Asklepios, die volgens mythografen geboren is in Trikka (Trikala). Belangrijke asklepions in Griekenland staan onder meer in Kos, Epidavros en Trikala. De arts Hippocrates had later een grote invloed op de toegepaste geneeskunde in de medische centra. De aesculapius, het esculaapteken is een slang die om een staf kronkelt. De slang zou het symbool zijn van leven en dood die zich kronkelt om de staf van de god Asklepios, door de Romeinen Aesculapius genoemd.

De tempel van Asklepios was gewijd aan Apollo Maleatas die men aanriep om weer gezond te worden. De tempel is gebouwd in de vierde eeuw v. Chr. op een Myceense cultusplaats niet ver van het latere theater. Nu liggen er alleen nog een paar stenen. Achter de tempel lag de Tholos, een rond gebouw. Men is niet zeker van de functie van dit gebouw maar volgens Pausanias was het een heilig slangenverblijf met gele slangen.

Het theater van Epidaurus is het mooiste gedeelte van de opgraving en werd gebouwd in de vierde eeuw v. Chr. De architect was waarschijnlijk Polyclitus de Jongere van Argos, het theater is een perfecte integratie in de omgeving en heeft een bijzondere akoestiek. Het toneel van het Epidaurus theater is een cirkel met een diameter van 9,77 meter.

In de zomer zijn er in het theater regelmatig concerten, deze worden meestal pas in de avond als het donker is gehouden. De theatervoorstellingen worden vaak bezocht door hooggeplaatste personen, maar zijn toegankelijk voor iedereen. Een voorstelling bijwonen is een unieke en onvergetelijke ervaring, de stilte in het donker tussen de bomen totdat de voorstelling begint. De perfecte akoestiek gedurende de hele voorstelling waarbij elk geluid vanaf het toneel zelfs op de bovenste rangen is te horen.

Het besef dat men ruim 2000 jaar geleden al met ruim 12.000 toeschouwers kwam luisteren en kijken naar toneelvoorstellingen, verzen van Homerus en tragedies van Sophocles. Aristoteles beschreef het als een catharsis (katharsis), een zuivering of loutering van emoties die leidt naar vernieuwing. Nu gebeurt het vaak dat mensen op de stip (als in Idols) gaan staan te zingen, prachtige akoestiek!

Entree: € 6,00 (museum & opgravingen)
Openingstijden: 08.00-15.30

Nafplio is een prima uitvalsbasis om een paar dagen oost Peloponnesos te verkennen en daarna door te rijden naar Villa FINIKI:
Epidavros – Athene: 168 km in 2 uur
Epidavros – Nafplio: 28 km in 35 min.
Epidavros – Mycene: 48 km in 55 min.
Epidavros – Villa FINIKI: 217 km in 3 uur