στην Πελοπόννησο

De Peloponnesos

Het Kanaal van Korinthe is een kunstmatige waterweg in Griekenland. Het werd in het laatste decennium van de 19e eeuw aangelegd op de plaats waar de landengte van Korinthe op zijn smalst is, namelijk 6343 m. Sindsdien is de Peloponnesos geen schiereiland meer, maar een echt eiland. Het lijnrechte kanaal is 6,3 km lang, 23 m breed en zo’n 8 m diep.

De zes bruggen (vijf voor het autoverkeer, één voor de spoorweg) die de Peloponnesos met het Europese vasteland verbinden, liggen ongeveer 70 m boven de waterspiegel. Het kanaal heeft de vaarweg tussen Piraeus en de Ionische Zee met ongeveer 350 km verkort. Toch is het enkel geschikt voor middelgrote schepen, want sterke stromingen maken het gevaarlijk voor kleine bootjes, terwijl de geringe diepgang een bezwaar is voor grote schepen van meer dan 10.000 ton. Een sleepboot loodst de vaarschepen er doorheen in een halfuur. Dit gebeurt omzichtig, want de bijna loodrechte wanden van grind en leem brokkelen regelmatig af.

Om op de brug naar het kanaal te kijken neem je de afslag Loutraki op circa 105 kilometer van het vliegveld Athene. Net voor een benzinestation moet je naar rechts. De aanblik van het kanaal is vrij spectaculair, een echte bezienswaardigheid en gratis te bezichtigen.

Aan de noordelijke oever kan een brug naar beneden (onderwater) om de boten toegang te verlenen tot het kanaal. Met spoorbomen wordt de weg gedeeltelijk afgesloten en zakt de brug onderwater. Een boot vaart hier dan doorheen en het is een mooi gezicht om een groot vrachtschip te zien passeren. Daarna gaat de brug weer omhoog en kan het verkeer weer verder rijden. Vanaf deze brug heb je een mooi zicht op het Kanaal van Korinthe. Om hier te komen rij je naar Loutraki en via de kustweg naar Korinthos.

Tips:

  • Kom je laat aan, is Loutraki een prima overnachtingsplaats (1 uur rijden, 105 km vanaf Athene).
  • Kom je vroeg aan is na 1 uur rijden, 105 km, het kanaal van Korinthe een aan te raden koffiestop.
  • Ongeveer 12 km van Loutraki vind je het Vouliagmeni meer; fantastisch mooie blauwe lagune waar je heerlijk kunt relaxen en vis eten.