στην Πελοπόννησο

De Peloponnesos

Monemvasia is de Griekse rots van Gibraltar, massief en met een purperachtige kleur verrijst hier een 300 meter hoog rotsmassief loodrecht uit de blauwe zee met als naam Monemvasia wat -de enige toegang- betekent die er inderdaad ook is. Yephira of Nea Monemvasia ligt bij de entree van de rots.

Monemvasia werd door een aardbeving in 375 na Chr. van het vasteland gescheiden en bleef tot de aanleg van de brug in de 6de eeuw een eiland. Inwoners van Laconië die werden opgejaagd vanuit het noorden, zochten er een toevlucht en stichtten er in de 6e eeuw een stad, die vanaf het vasteland niet te zien is. In de 8e eeuw was Monemvasia door de strategische ligging uitgegroeid tot een bloeiende handelsnederzetting. Vanaf het vasteland is niet te zien dat zich op de kale rots een complete stad bevindt.

Monemvasia is opgedeeld in een beneden- en een bovenstad.

  • De benedenstad is een wirwar van smalle straatjes en steegjes met prachtige traditionele Venetiaanse huizen.
  • De bovenstad, waar vroeger de rijke families woonden die (letterlijk) neerkeken op de armen in de benedenstad, is nu een ruïne.
  • De 13e-eeuwse Agia Sofia-kerk; op de rand van de rots is de moeite waard om te bezichtigen.

Er is een kleine haven met een aanlegplaats voor de boten rondom de Peloponnesos. Boottochten mogelijk naar veel richtingen. Stranden zijn: Portelo, het strand bij Yephira, het strand van Xifias. Aan de zuidkant: Pera Kakavos en aan de noordkant het Pori strand.

Bij Monemvasia zijn 19 wandelroutes uitgezet. De kortste route is 3,3 kilometer en de langste route is 10 kilometer. De routes zijn goed gemarkeerd uitgezet en zelfs zonder kaart goed te lopen. Route 19 komt langs het belangrijkste schildpadstrand van de Peloponnesos. Deze route is 8 kilometer lang en wordt in ongeveer 3 uur gelopen.

Op de stranden maak je tijdens de warmste maanden in Griekenland; juli en augustus, de meeste kans om een Caretta caretta te zien. De nesten zijn duidelijk herkenbaar aan het markante spoor, maar laat deze nesten, vanzelfsprekend, met rust.

Tip:

  • Kamers ; seafront Monemvasia ; net voorbij Monemvasia, met zwembad.
  • Monemvasia ligt een beetje in een uithoek, je komt er niet zo maar langs, maar is wel de moeite waard