στην Πελοπόννησο

De Peloponnesos

Poros is een romantisch eiland, een eiland van rust. Het eiland is veelal bedekt met dennenbomen, olijfbomen en citroenbomen

POROS is een van de Saronische eilanden. Poros is maar 23km2 groot en telt ongeveer vijfduizend vaste inwoners. Het ligt vlakbij de kust van Peloponessos, precies tegenover het stadje Galatas. Het eiland Poros ligt op 350 meter afstand van de Peloponnesos, vanaf Galatas is dit maar vijf minuten varen. Er gaat een ferry om het half uur , voor passagiers is dit maar € 2,00. Maar de taxiboortjes varen af en aan. Laat je auto in Galatas staan en ga lekker wat eten of drinken op Poros.

Poros bestaat eigenlijk uit twee eilanden, namelijk Sferia en Kalavria. Sferia is het kleinste eiland, het is een vulkanisch eiland, hierop is het grootste deel van de hoofdstad Poros-stad gebouwd. Het grotere eiland, Kalavria, is het vruchtbare, fraai begroeide deel van Poros. Tussen de twee eilanden is een smal kanaal, de twee eilanden zijn met een brug verbonden.

Poros is een romantisch eiland, een eiland van rust. Het eiland is veelal bedekt met dennenbomen, olijfbomen en citroenbomen. De dennenbomen reiken tot aan de ruige kusten en zandstranden van het eiland. De meest gefotografeerde bezienswaardigheid op Poros is de historische klok, boven op de top van de heuvel.

De klok ligt in het midden van dennenbomen en cactusvijgenbomen. Vanaf hierboven heb je een uitstekend zicht over de stad en de tegenover liggende kust van Peloponessos.

Poros stad is erg levendig, aan de kust zie je vele neoklassieke gebouwen. Wanneer je door de smalle steegjes wandelt, zie je overal witte huisjes en bougainvilles. In het stadje, dat overigens op de hellingen van een heuvel is gebouwd, zijn hier en daar leuke traditionele taverna’s en kafeneions. Ook zijn er vele souvenirwinkeltjes, bars, juweliers en boetieks.

Wat je in Poros stad zeker moet bezoeken is het archeologisch museum op het Korizi-plein. Hier zijn voorwerpen te zien van de tempel van Poseidon en van Oud-Trizina.
In het zuidoosten van Poros liggen de kloosters van Kalavria, van Zoodochou Pigis van Poros die in het jaar 1713 zijn gebouwd.

Tip:

  • Visrestaurant Poseidon: in het rustige gedeelte van de haven, net buiten het centrum
  • Afstand Kanaal van Korinthe – Poros: 87 km in 1 uur en 45 min.
  • Afstand Epidavros – Pros: 60 km in 1 uur en 20 min
  • Afstand Spetses – Poros: 60 km in 1 uur en 20 min.