στην Πελοπόννησο

De Peloponnesos

De toppen van het Taygetos-gebergte domineren de skyline van Kalamata. Met 2404 meter is de Taygetos het hoogste gebergte op de Peloponnesos. Het gebergte strekt zich uit over een lengte van 100 km – van Arcadië in het midden van het schiereiland tot aan Kaap Tainaro op de zuidpunt van de Mani.

Het gebied is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. De hellingen zijn bebost met Griekse sparren (Abies cephallonica) en pijnbomen (Pinus nigra). Verwoestende branden hebben in 2005 en 2007 helaas een groot gedeelte van het bos aan de kant van Kalamata verwoest.

Het Taygetosgebergte is een niet-beschermd gebied natuurgebied van 12.000 hectare tussen Kalamata en Sparta en achter Kardamyli en Stoupa gelegen, in de departementen Messinia en Lakonia. De naam Taygetos is afkomstig van nimf Tayget de dochter van Atlas. Het gebergte heeft vijf toppen en wordt daarom ook wel Pentadaktylos genoemd (vijf-vingers). Op de hoge pieken zoals Xerovouna, Zitali en profeet Ilias (2404m) ligt meestal sneeuw.

Ideaal gebied voor bergwandelaars, onontdekt en geïsoleerd. De zeer rijke flora en fauna maken dat het gebied tot beschermd gebied zou moeten worden verklaard. Ondanks vele pogingen hiertoe is dat nog niet gelukt.

Het gebied is verrassend groen, cipres, amandelboom, eucalyptus, acacia, steeneik, zwarte den enz. Er zijn hier zo’n 150 inheemse plantensoorten waarvan er 26 alleen in de Taygetos voorkomen zoals een Campanula soort. Verder veel soorten orchideeën, lavendel, anemoon en affodil. Er zijn zo’n 85 vogelsoorten, waaronder uilen, de havik, blauwe rotslijsters, de buizerd, valken en de gouden adelaar.

Speciaal belangrijk in het gebied is de Eleonora’s Falcon of de Griekse naam Varvaki. In Griekenland zijn circa 4.000 paartjes van deze valk. Dit is 75% van de wereldpopulatie van deze unieke vogel. Het is een migrerende vogel die in april arriveert en eind oktober terugkeert richting Madagaskar. Kom je een nest tegen van deze valk; laat het dan met rust en verlaat dat gebied. Overige zoogdieren in het gebied zijn onder andere: wolf, vos, jakhals, wilde kat, wezel, marter, das, konijn, haas en egel. De streek de Mani sluit aan op het Taygetos gebied.

Bij helder weer kan je de toppen van het Taygetos gebergte (met sneeuw) vanaf Villa FINIKI zien liggen.
Vanuit Koroni zie je de toppen bijna altijd.

Wandeltocht(en): je kunt dagtochten of driedaagse huttentocht boeken met beklimming van de hoogste berg van de Peloponnesos, de 2.407 meter hoge Profítis Ilías.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad: de meeste wandelroutes volgen eeuwenoude ezels­paden. Soms zijn paden in verval ­geraakt en overgroeid, maar meer en meer worden ze door vrijwilligers weer in ere hersteld. De dagwandelingen zijn middelmatig zwaar, stijgen en dalen een beetje en zijn niet al te steil. De klim naar de Profítis Ilías vanaf de berghut is middelzwaar (3 uur klimmen en 2 uur dalen).

Beste seizoen: februari en maart zijn goede maanden voor de kustwandelingen en het laagland; alles is dan groen en staat in bloei. Vanaf eind april kan men in de hogere Taygetos naar de Profítis Ilías wandelen. Er zijn dan afhankelijk van de winter nog wel sneeuwvelden die men moet omzeilen.

Overnachten: je kunt slapen in een B&B, berghut en boetiekhotel. Langs de hele kust van de Peloponnesos is voldoende accommodatie te vinden. De kleine gezellige kustplaatsjes Stoupa en Kardamili zijn een goede basis voor wandelingen in de buitenste Mani. Voor de binnenste Mani kun je de stad Gythio aan de ­gelijknamige baai als basis gebruiken. Een eigen auto is dan wel handig om van en naar startpunten van ­wandelingen te komen.

Accommodatie tip: George Kanelloupolos is berggids en heeft een B&B in het bergdorpje Anavriti. Ook beheert hij de EOS hut onder de Profitis Ilias. De B&B in een prachtig gerestaureerd historisch huis . George is een man van de bergen, een ervaren alpinist die alle technische cursussen van de alpenclub heeft doorlopen. Maar van Engels heeft hij helaas weinig kaas gegeten. Gelukkig spreekt zijn dochter wel Engels en zij runt met mevrouw Kanelloupolos de B&B.
Zie Trekking in Taygetos