το περιβάλλον

De omgeving

Neokastro ligt net voor Pylos (16 km van Villa FINIKI), heeft een kleine ingang en ligt verscholen in de bossen maar met prima uitzicht op de Navarino baai.

In de oudheid was er bij Pylos een vesting gebouwd, het Navarino kasteel op het schiereiland Korifasio naast het schiereiland Sfaktiria. Toen de Turken in 1571 een nederlaag leden en het Navarinokasteel een ruïne werd besloten ze een nieuwe vesting te bouwen. Deze nieuwe vesting werd op de Agios Nikolaos berg in Pylos gebouwd in 1573. De nieuwe vesting of het nieuwe kasteel werd Niokastro of Neokastro genoemd, de oude vesting werd na de bouw van het nieuwe kasteel niet langer Navarino Castle genoemd maar Paleokastro, oud kasteel.

Het Neokastro is gebouwd recht tegenover het eilandje Pylos en schuin tegenover het eiland Sfaktiria. De Sikia zeestraat, de zeestraat tussen Sfaktiria en Korifasio werd afgesloten. De baai tussen de plaats Pylos en de eilandjes Pylos en Sfaktiria bleef de Navarino baai heten en de baai en de eilandjes zijn nu het kenmerkende beeld van Pylos

De Neokastro vesting had vijf bastions, de Verga bastion werd gedeeltelijk vernield in 1943 tijdens de tweede wereldoorlog. Het rechthoekige Hebdomas bastion bood plaats aan vijftien kanonnen, op de volgende hoek staat het rechthoekige Santa Maria Bastion en daarna het ronde Makriyannis Bastion.

De zeshoekige citadel die de vesting Neokastro domineerde werd na de Franse revolutie van 1828 als gevangenis in gebruik genomen. Sinds 1976 gebruikt het instituut voor onderwaterarcheologie de citadel, ze hebben ondermeer een bestand van schipbreuken in Griekenland in de oudheid.

Binnen de muren van de vesting staat de Metamorphosis kerk, ook wel de Transfiguratie van Christus (gedaanteverandering) genoemd, oorspronkelijk was de kerk een moskee, na de slag van Navarino werd het een orthodoxe kerk. Op dit moment (2012) wordt de kerk gerenoveerd.

In de voormalige Generaal Maison barak van Neokastro is nu een museum gevestigd. Het museum heeft een Rene Puaux collectie, een verzameling van schilderijen en tekeningen.

Er zijn in het museum ook oude landkaarten en tekeningen van onder meer de beroemde zeeslag in de baai van Navarino waar een geallieerde vloot met 48 schepen van Engelsen, Fransen en Russen die de Turkse en Egyptische vloot van 84 schepen op 27 oktober 1827 in vier uur tijd vernietigden.

Op de rots Tsichli Baba, ook wel eilandje Pylos genoemd, staat een vuurtoren en een monument van de Fransen. Op de zuidpunt van het Sfaktiria staan drie gedenktekens. Met een bootje kan men op excursie naar de rots en het eiland.
Vanaf Neokastro loopt een aquaduct in de richting Methoni. Het lange aquaduct werd gebouwd om drinkwater aan te voeren naar het kasteel vanuit de bronnen en de rivieren in de omgeving.

Openingstijden: van 08.30-15.00
Gesloten op maandag
Entree: € 3,00